این روزها قهوه فوری یا قهوه حل شدنی را می توان در هر مغازه ای پیدا کرد. درست کردن این قهوه فوق العاده راحت است و کسانی که میخواهند سریعاً کافئین دریافت کنند از نوشیدن قهوه فوری بسیار لذت می برند. اما آیا واقعا می دانید که قهوه فوری چیست؟ بیایید بیشتر دراین باره بدانیم.
قهوه فوری چیست؟
مشخص است: قهوه فوری درواقع از قهوه معمولی درست می شود. دانه های قهوه برشته کاری یا رست می شوند، سپس آسیاب شده و قبل از فرآیند درست کردن قهوه فوری، دم آوری می شوند. چیزی که قهوه فوری را درست می کند حذف تمام آبی است که در قهوه دم آوری شده وجود دارد. به این صورت کریستال های خشک قهوه باقی می ماند که به آن قهوه فوری می گوییم. برای اینکه دوباره این کریستال ها به قهوه تبدیل شوند، تنها کافیست به آن آب اضافه کنید.
شاید شنیده باشید که به قهوه فوری، پودر قهوه، قهوه حل شدنی یا نسکافه هم میگویند. در واقع نسکافه نام یکی از برندهای تولیدکننده قهوه فوریست.
معمولاً قهوه فوری را از قهوه روبوستا درست می کنند تا قهوه عربیکا چرا که قهوه روبوستا نسبت به عربیکا ارزان تر است و کافئین بیشتری دارد.
قهوه فوری چطور درست می شود؟
درست کردن قهوه فوری به دو روش انجام می شود: خشک کردن انجمادی و خشک کردن با اسپری.
قهوه دم آوری شده قبل از خشک کردن می تواند با یکی از روش های زیر تغلیظ شود و یا می توان به صورت رقیق آن را خشک کرد:
- تبخیر خلأ: فرآیندی که در آن قهوه می تواند در دمایی پایین تر به جوش بیاید. از این فرآیند برای درست کردن سس کچاپ، شیر خشک و دیگر خوراکی های تجاری استفاده می شود.
- تغلیظ انجمادی: این روش نسبت به روش قبلی عطر و طعم قهوه را بیشتر حفظ می کند و در آن آب یخ زده حذف شده و یک مایع غلیظ تر به جای می گذارد. از این فرآیند نیز در تولید آبمیوه ها و سرکه های غلیظ شده استفاده می شود.
روش خشک کردن انجمادی
روش خشک کردن انجمادی بیشترین عطر و طعم را در قهوه حفظ می کند اما انجام آن پیچیده تر است. ممکن است برای قهوه هایی که به این روش درست می شوند بیشتر پول بدهید اما عطر و طعم خوبی که دارد حتماً ارزشش را دارد.
- قهوه یا کنسانتره قهوه (درست شده به روش تغلیظ انجمادی) به سرعت تا دمای -40 درجه منجمد می شود.
- قهوه در محفظه خشک کن قرار می گیرد و این محفظه تحت خلأ قرار گرفته و سپس حرارت می بیند.
- با گرم شدن قهوه ی منجمد، آب یخ زده سریع به بخار تبدیل می شود که به این فرآیند تصعید می گوییم. چیزی که باقی می ماند دانه های خشک قهوه است.
روش خشک کردن با اسپری
روش خشک کردن با اسپری تقریباً به سرعت دم آوری قهوه است. تبدیل از حالت مایع به قهوه فوری تنها حدود 5 تا 30 ثانیه طول می کشد.
- در این روش، قهوه یا قهوه غلیظ شده از یک ارتفاع بلند درون محفظه ای بزرگ از هوای داغ اسپری می شود.
- همان لحظه که قطرات قهوه در حال پایین افتادن هستند باقی مانده آب آن تبخیر می شود.
- کریستال های خشک شده قهوه به کف محفظه می ریزند.
در طول این فرآیند وجود هوای داغ می تواند بر روغن های قهوه تاثیر گذاشته و عطر و طعم قهوه بیشتر از بین برود. همچنین قهوه ای که به این روش درست می شود پودر ریز تری می دهد. برای اینکه این پودر برای مشتریان قابل قبول تر باشد دانه های قهوه را با یک روش دیگر که شامل بخاردهی است، به یکدیگر می چسبانند.
تاریخچه قهوه فوری
اولین قهوه فوری در سال 1771 در بریتانیا درست شد. ابتدا به آن "ترکیب قهوه" می گفتند و دولت بریتیش حق ثبت اختراع آن را داشت.
اولین قهوه فوری امریکایی در سال 1851 درست شد. از این قهوه در طول جنگ داخلی استفاده می شد و در جیره غذایی سربازان قرار داشت.
دیوید استرانگ از اینورکارگیل نیوزلند، در سال 1890 قهوه حل شدنی یا قهوه فوری را اختراع و ثبت کرد. او برای تولید این قهوه از فرآیندی به نام "خشک کردن با هوای داغ" استفاده کرد.
با این حال در نمایشگاه پن امریکن در سال 1901 بود که قهوه فوری به طور گسترده مورد توجه قرار گرفت. قهوه فوری در آنجا توسط ساتوری کاتو، دانشمند ژاپنی که در شیکاگو کار می کرد به بسیاری از مردم معرفی شد.
بعدها در سال 1910، جورج کنستانت لویی واشنگتن شیمی دان، زمانی که در گواتمالا زندگی می کرد روش دیگری را برای تولید قهوه فوری به وجود آورد. او متوجه تجمع پودری روی دهانه قهوه جوش مورد علاقه خود شد. همین موضوع کنجکاوی او را برانگیخت و به آزمایشات بعدی او انجام شد. در نهایت اون کریستال قهوه خشک شده را تولید کرد که بسیار شبیه قهوه فوری امروز ماست. او اسم برندش را قهوه Red E گذاشت.
شرکت نستله به اصرار دولت برزیل در سال 1930 شروع به پالایش فرآیند قهوه فوری کرد. در سال 1938 این شرکت مستقر در سوئیس قهوه فوری خود را به بازارهای بین المللی معرفی کرد.
آیا می دانستید؟
قهوه فوری تنها یک نوشیدنی نیست. این ماده همچنین یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده کافنول-سی برای تولید خانگی عکس های سیاه و سفید است. جالب اینجاست که هر چه مارک قهوه فوری ارزان تر باشد، به نحوه بهتری برای تولید عکس ها عمل می کند.
قهوه فوری برای سلامتی مفید است؟
بسیاری از افراد نمی توانند تصور کنند که یک روز بدون قهوه باشند. با توجه به مقدار زیاد قهوه مصرفی، جالب است بدانید که قهوه چه تاثیری بر ارگانیسم بدن ما دارد. در ادامه به مزایای قهوه فوری برای بدن می پردازیم.
مطالعات انجام شده نشان می دهد قهوه می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، زوال عقل و پارکینسون را کاهش دهد. قهوه دارای آنتی اکسیدان هایی است که می تواند از برخی آسیب های سلول مغز جلوگیری کرده و با تقویت انتقال دهنده های عصبی، عملکردهای شناختی را در افراد تقویت کند.
همچنین مصرف قهوه احتمال گلیوم، نوعی سرطان مغز را کاهش می دهد. همچنین برخی محققان فکر می کنند قهوه و برخی مواد تشکیل دهنده آن می توانند یک پروتئین ترمیم کننده دی ان ای را در سلول ها فعال کنند که احتمالاً می تواند از آسیب دی ان ای که منجر به سرطان می شود جلوگیری کند.
مطالعاتی وجود دارد که می گوید مصرف مداوم قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نیز کاهش می دهد. آنتی اکسیدان های موجود در قهوه و به خصوص اسید کلروژنیک و کوینیدها باعث افزایش حساسیت سلول ها به انسولین می شوند که می تواند قند خون را تنظیم کند. قهوه بدون کافئین در این زمینه موثر تر است زیرا برخی مطالعات نشان داده اند که کافئین باعث کند کردن تقویت حساسیت به انسولین ناشی از آنتی اکسیدان های قهوه می شود.
همچنین نوشیدن متعادل قهوه می تواند فوایدی برای قلب داشته باشد و قهوه خورها به احتمال کمتری دچار سکته قلبی می شوند. آنتی اکسیدان های موجود در قهوه می تواند به سرکوب اثرات مخرب التهاب سرخرگ ها کمک کند.
نشانه هایی وجود دارد که هرچه افراد قهوه بیشتری بنوشند احتمال ابتلا به سیروز و دیگر بیماری های کبدی در آن ها کمتر است. با این حال هنوز اطلاعات کافی برای اطمینان 100% وجود ندارد.
همه این ویژگی هایی که گفتیم در قهوه فوری نیز وجود دارد. پس اگر قهوه نمی نوشید توصیه می کنیم که از همین حالا شروع به گنجاندن این نوشیدنی مفید در رژیم غذایی خود کنید.