قهوه یکی از محبوبترین و پرمصرف ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان امروزی است و بخشی ضروری از زندگی روزمره برای بسیاری از افراد به خصوص در کشورهای اروپایی است. انواع متنوعی از قهوه وجود دارند ،اما دو نوع رایج آن عربیکا و روبوستا هستند که در سراسر جهان کشت و مصرف میشوند، اما از نظر عطر و بو،طعم، محتوای کافئین، کشت و تولید و ارزش بازار متفاوت هستند. بهتر است قبل از خرید قهوه اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید. در این جا به توضیحاتی درباره قهوه و تاریخچه آن ،همچنین تجارت آن در کشورهای دنیا می پردازیم تا آگاهی شما را درباره قهوه بالا ببریم امید است کمکی باشد.
قهوه | تاریخچه قهوه
اینکه قهوه چگونه و چه زمانی کشف شد کسی دقیقا نمیداند.اما داستانها و افسانه های بیشماری در این باره وجود دارند. ولی انچه که مسلم است این است که قهوه چیزی بیش از یک نوشیدنی میباشد. میتوان آن را یک فرهنگ ، یک هنر ، یک اقتصاد و تجارت ، یک علم و در نهایت یک علاقه است. فرقی نمیکند متخصص اسپرسو باشید یا یک تازه کار برای دم آوری قهوه ، یا اینکه قهوه کافئین دار می نوشید یا بدون کافئین، در هر صورت هر زمان باید چیزهای بیشتری در مورد قهوه و نحوه دم آوری آن بدانید.
یک افسانه اتیوپی وجود دارد که نشان میدهد دانه های قهوه ای وجود دارند که در سراسر جهان رشد می کنند که میتوانند میراثی باشد از جنگلهای قهوه باستانی در فلات اتیوپی .
ماجرا چنین است که کالدی ، چوپانی در اتیوپی هنگام چراندن گله بز خود برای اولین بار متوجه می شود که گله اش بعد از خوردن میوه های درختی ، در شب پتانسیل جالبی به میوه های این درخت نشان می دهند و شب حاضر به استراحت نیستند.
او دریافت که لوبیاهای این درخت میتوانند در بدن انرژی تولید کنند ، پس یافته های خود را در اختیار راهب صومعه قرار داد که آنها نیز بعد از بررسی و آزمایش با توتها نوشیدنی درست کردند و دریافتند که آنها نیز در ساعاتی طولانی از عصر برای عبادت میتوانند هوشیار بمانند.
راهب دانسته های خود را با راهبان دیگر صومعه در جریان گذاشت و اینگونه شد که دانش در مورد این دانه های انرژی زا توسعه یافت و نام قهوه را به خود گرفت. اخبار به سرعت به سمت شرق حرکت کرد و به شبه جزیره عربستان رسید که سفر خود را از آنجا به سراسردنیا آغاز کرد .
شبه جزیره عربستان
کشت و تجارت قهوه در شبه جزیره عربستان شروع و در قرن پانزدهم، در منطقه یمن عربستان شروع به رشد کرد و تا قرن شانزدهم در ایران، مصر، سوریه و ترکیه شناخته شد . نه تنها در خانه ها، بلکه در بسیاری از قهوه خانه های عمومی در شهرهای سراسر خاور نزدیک ، شروع به ظهور کرد، محبوبیت قهوه خانه ها به دلیل وجود نوشیدنی قهوه درآن بی نظیر بود و مردم برای انواع فعالیت های اجتماعی به آن مکان رفت و آمد می کردند.
قهوه خانه ها به سرعت تبدیل به مکانی مهم برای تبادل اطلاعات شدند ، مشتریان حین نوشیدن قهوه با هم گفتگو می کردند و حتی به موسیقی گوش کرده و یا شطرنج بازی میکردند و در جریان اخبار بودند. اغلب از آن مکان به عنوان "مکتب خردمندان" یاد می شد.هر ساله هزاران زائر از شهر مکه بازدید میکردند و بادانش این نوشیدنی سالم و دلچسب آشنا می شدند. از آن پس قهوه به اروپا گسترش یافت. با محبوبیتی که نوشیدن قهوه پیدا کرد مسلما قیمت قهوه نیز با رشد خوبی روبرو شد.
اروپائیان چگونه با قهوه آشنا شدند
توریستهای اروپایی که به خاور نزدیک برای تفریح یا تجارت می امدند داستان یک نوشیدنی سیاه تیره غیرمعمول را به اروپا انتقال دادند. در قرن هفدهم، قهوه راه خود را به اروپا باز کرد و در سراسر این قاره از جایگاه و محبوبیت خاصی بهره مند شد.
بعضی از مردم به این نوشیدنی جدید با شک و تردید واکنش نشان دادند و آن را "اختراع تلخ شیطان" نامیدند. وقتی در سال 1615اخبار قهوه به ونیز رسید ، روحانیون محلی آن را محکوم کردند. این مبحث به قدری شدید بود که از پاپ کلمنت هشتم خواسته شد که مداخله کند. او تصمیم گرفت قبل از تصمیم گیری، نوشیدنی را برای خودش امتحان کند و نوشیدنی را به قدری رضایت بخش یافت که آن را تأیید کرد.
با وجود چنین مخالفتهایی، قهوه در قهوه خانهها به سرعت به مراکز فعالیت اجتماعی و ارتباطات در شهرهای بزرگ انگلستان، آلمان ، اتریش، هلند و فرانسه تبدیل شدند. به مرور زمان قهوه شروع به نوشیدنی جایگزین بجای الکل و شراب شد به خصوص مصرف آن در صبح هنگام و افراد با هوشیاری بیششتری به امور خود می پرداختند و این مقوله ای بسیار ارزشمند برای ادارات هم بود زیراکه کیفیت کارشان بسیار بهبود یافت.
در قرن 17 بیش از 300 قهوه خانه در لندن وجود داشت که بیشتر افرادی در آنجا حضور داشتند که صاحب مشتریان همفکر و بازرگانان و حمل کنندگان و دلالان می شد. حتی میتواند گفت که بسیاری از مشاغل در این قهوه خانه ها به وجود آمدند. انواع قهوه با طعمهای دلچسب با عطر و طعم های متفاوت متناسب با ذائقه مشتریان تهیه و آماده می شد.
دنیای مدرن
بعدها قهوه توسط بریتانیایی ها در اواسط دهه 1600 به آمستردام ، نیویرک امروزی آورده شد. هر چند قهوه خانه ها به سرعت شروع به رشد کردند اما همچنان چایی نوشیدنی ای بود که جاگاه خود را حفظ کرده بود و هنوز هم جایگاه محبوب خود را دارد . برای دریافت قهوه مرغوب شما نیز میتوانید به نمایندگی ما ، پخش قهوه اصفهان مراجعه کنید.
مزارع کشت قهوه در سراسر جهان
با محبوبیتی که این نوشیدنی در سراسر دنیا پیدا کرد ، رقابت شدیدی برای کشت و تولید قهوه در خارج از شبه جزیره عربستان رواج پیدا کرد .
در نیمه دوم قرن هفدهم هلندیها نهال گرفتند. اولین تلاش برای کاشت قهوه در هند شکست خورد، اما آنها با تلاش های خود در باتاویا، در جزیره جاوه در اندونزی کنونی موفق شدند. گیاه قهوه به خوبی رشد کرد و هلندی ها نیز توانستند تجارت رو به رشدی را در قهوه آغاز کنند. سپس این کشت را به جزایر سوماترا و سلبس گسترش دادند.
قهوه در قاره آمریکا
شهردار آمستردام در سال 1714 یک گیاه جوان قهوه را به لویی چهاردهم پادشاه فرانسه هدیه داد. پادشاه دستور داد آن را در باغ سلطنتی پاریس بکارند. در سال 1723، یک افسر جوان نیروی دریایی ، یک نهال از گیاه پادشاه به دست آورد. بعد از یک سفر چالش برانگیز - با آب و هوای بد و وحشتناک، که احتمال داشت نهال را از بین ببرد، و همچنین حمله دزدان دریایی - او موفق شد آن را به سلامت به مارتینیک منتقل کند.
پس از کاشت این گیاه ، نه تنها رشد خوبی کرد، بلکه به دلیل گسترش بیش از 18 میلیون درخت قهوه در جزیره مارتینیک طی 50 سال ، آینده روشنی را برای این کشور رقم زد. حتی باورنکردنی تر این بود که این نهال والد تمام درختان قهوه در سراسر کارائیب و آمریکای مرکزی بوده است.
قهوه مشهور برزیلی توسط فرانسیسکو به دستور امپراتور برای تهیه نهال قهوه به گویان فرانسه فرستاده شد. فرانسویها حاضر به همکاری نبودند، اما همسر فرماندار فرانسوی، که مجذوب ظاهر زیبای او شده بود، قبل از رفتن ، یک دسته گل بزرگ به او داد که دانههای قهوه برای شروع صنعت میلیارد دلاری در داخل آن پنهان شده بود.
بازرگانان و تاجران و دلالان قهوه و حتی مستعمرهنشینان به طور مستمر دانههای قهوه را به سرزمینهای جدید میبردند و درختان قهوه در سرتاسر جهان کاشته شدند. مزارعی در جنگل های استوایی باشکوه در ارتفاعات ناهموار کوهستانی ایجاد شد. بعضی از گیاهان قهوه شکوفا شدند، در حالی که بعضی دیگر رشدشان کوتاه مدت بود. کشورهای جدیدی با اقتصاد قهوه ایجاد شد. ثروت ها ساخته وحتی ناپدید شدند. در اواخر قرن 18، قهوه تبدیل به یکی از سودآورترین محصولات صادراتی جهان شد. امروزه بعد از نفت خام، قهوه بیشترین تقاضا در جهان را دارد. قهوه عمده اصفهان شما را در دریافت قهوه مرغوب یاری خواهد کرد.
تلاشهای تاریخی در ممنوع کردن تولید و مصرف قهوه
مکه
در سال 1511 قهوه در مکه ممنوع شد، زیرا اعتقاد بر این بود که قهوه توانایی تفکر رادیکال و معاشرت و بیکاری را تحریک می کند . این تصمیم در راستای حفظ ارزشهای محافظه کارانه اسلامی در آن زمان مورد توجه قرار گرفت. فرماندار مکه فکر می کرد ممکن است مخالفان او را متحد کند. بعضی از فرقه های صوفی در مراسم تشییع جنازه دور یک ظرف قهوه می چرخیدند تا در هنگام نماز بیدار بمانند . ولی با وجود این مخالفتها نوشیدنی قهوه همچنان جایگاه محبوبی برای طرفداران خود پیدا کرد.
ایتالیا
زمانی که در قرن شانزدهم قهوه وارد اروپا شد، روحانیون اروپا بر ممنوعیت قهوه و نوشیدن آن و برچسب شیطانی بودن آن تاکید کردند. اما پاپ کلمنت هشتم قبل از قضاوت تصمیم گرفت ابتدا خود طعم انرا بچشد و در کمال ناباوری مخالفان قهوه ، پاپ آن را خوشمزه اعلام کرد و حتی به طعنه گفت که باید تعمید داده شود. با این برخورد پاپ قهوه موهبت پاپی پیدا کرد و قهوه خانه ها به سرعت در سراسر اروپا گسترش یافتند.
قسطنطنیه
در سال 1623بعد از اینکه مراد چهارم تاج و تخت عثمانی را به دست گرفت، به سرعت قهوه را ممنوع کرد و حتی قوانینی از مجازات های معقولوضع کرد. مجازات اولین نوشیدن یا بهتر بگوییم در نظر انان تخلف، ضرب و شتم بود. هر کس را برای بار دوم در حال نوشیدن قهوه می یافتند، در کیسه ای چرمی می دوختند و به آب می انداختند.
سوئد
دولت سوئد در سال 1746 «لوازم قهوه» را ممنوع کرد .فنجان ها و ظروف توسط پلیس ضبط می شدند. شاه گوستاو سوم حتی به قاتلان محکوم دستور داد تا قهوه بنوشند در حالی که پزشکان مدت زمان نوشیدن فنجان قهوه برای کشتن آنها را زیر نظر داشتند که برای محکومان مصرف ان عالی و برای پزشکان خسته کننده بود.
پروسیا
در سال 1777، فردریک کبیر بیانیه ای را منتشر کرد که ادعا می کرد آبجو بر نوشیدنی قهوه برتری دارد. او استدلال کرد که قهوه با مصرف آبجو تداخل دارد، وی امیدوار بود که یک بیانیه سلطنتی میتواند مردم پروس را مشتاق نوشیدنی چشمگیر در هر روز صبح کند. بیانیه فردریک اعلام میداشت: «اعلیحضرت با آبجو بزرگ شدند» و توضیح داد که چرا فکر می کرد نوشیدن صبحانه ایده خوبی باید باشد.
با وجود تمام مخالفتهایی که در تولید ویا نوشیدن قهوه وجود داشت ، اما مردم باز هم در خفا به کار خود ادامه میدادند و همچنان به نوشیدن قهوه می پرداختند تا اینکه سرانجام منع نوشیدن قهوه و مجازاتها به مرور زمان از بین رفت و نه تنها محکومیتی وجود نداشت بلکه قهوه تبدیل به نوشیدنی ای محبوب و جهانی شد .
حتی در مواردی به کمک برخی بیماریها می آید و خواص درمانی بیشماری به طرق مختلف با قهوه پیشنهاد شده است. قهوه به سرعت رونق گرفت وکاشت آن در بسیاری از کشورها گسترش یافت که در زیر به برخی از آنها به ترتیب اولویت در کاشت وتولید قهوه و راندمان بالای تولید و تجارت آن کشور اشاره میکنیم.
تجارت قهوه | کشورهای برتر در تولید قهوه
فهرستی که تهیه شده بر اساس کاتالوگ تولید قهوه در جهان، کشورهای مستقلی را نشان می دهد که دارای آب و هوا و زمینهای کشاورزی مناسب برای تقویت تولید دانه های قهوه هستندپ کشورهای در حال توسعه که در تجارت قهوه شرکت می کنند تأثیر چشمگیری بر اقتصاد جهانی قهوه دارند. به ترتیب برزیل ، ویتنام ، کلمبیا ، اندونزی ، هندوراس ، هند ، اوگاندا ، مکزیک ، پرو ، چین کشورهای قوی در تجارت قهوه و تولید دانه های مرغوب میباشند.
برزیل و تولید قهوه در برزیل
کشوری که بالاترین رتبه را در حال حاضر در جهان کسب کرده ، برزیل میباشد. که به غول تجارت قهوه مشهور است. برزیل در تولید دانه های قهوه مرغوب وبا کیفیت کشوری بی رغیب میباشد. این کشور به دلیل دارا بودن زمینهای وسیع کشاورزی مناسب جهت کشت قهوه به عنوان بزرگترین صنعت تجارت قهوه ،به خصوص دانه های قهوه عربیکا و قهوه روبوستا مشهور است.
به طور قطع می توان گفت هیچ کشوری در جهان وجود ندارد که مانند برزیل قهوه تولید کند یا بنوشد. بیشتر از 150 سال است که برزیل شماره 1 تولید کننده قهوه با کیفیت در جهان بوده است و به تازگی ایالات متحده را به عنوان مصرف کننده شماره 1 قهوه نیز پشت سر گذاشته است.
این سرزمین تولید کننده قهوه بسیار بزرگ است و صنعت قهوه بسیار متنوعی دارد که از قهوههای تهبشکهای گرفته تا قهوههای تخصصی خیرهکننده ،شهرت جهانی دارد. تولید قهوه های عربیکا و قهوه روبوستا از جمله قهوه های مرغوب این کشور میباشد ، هر چند در تنوع دهی به قهوه این کشور سلایق بی نظیری دارد.
تاریخچه قهوه برزیل
گفته می شود که قهوه در سال 1727 از گویان فرانسه از طریق سرهنگ دوم پرتغالی فرانسیسکو وارد برزیل شده است. آن طور که گفته می شود، او همسر فرماندار گویان را اغوا کرد تا به وسیله او برای قاچاق دانهها به آن سوی مرز کمک بگیرد زیراکه فرماندار با فرانسه همکاری نمیکرد ، ظاهراً کارساز بود و همسر فرماندار با تهیه دسته گلی بزرگ و اهدائ آن به فرانسیسکو و پنهان کردن دانه های قهوه در آن توانست دانه های قهوه را به فرانسیسکو داده و آنان نیز با کشت این گیاه رونقی در تجارت اقتصادی خود با فروش قهوه ایجاد کردند هرچند رانه ها در طی مسیر دستخوش حوادثی شدند اما در نهایت موفقیت آمیز بود.
در ابتدا قهوه برزیل به صورت محلی مصرف می شد. با افزایش تقاضا در اروبا و ایالت متحده، صادرات قهوه شروع به افزایش کرد.این شدت تقاضا باعث شد که سال 1802 یک سال مهم برای صادرات برزیل باشد. ودر نهایت سال 1820 برزیل توانست 30 در صد قهوه با کیفیت جهان را تولید کند.
تا به امروز هنوز برزیل موفق شده است 30 در صد قهوه جهان را با استفاده ازتکنیکهای جدید فرآوری قهوه ، تولید کند ، همچنین جدا از فرآوریهای انجام شده بر قهوه ،تحقیقات گسترده ای بر نحوه کشت بهتر ، دم آوری با کیفیت تر قهوه و نیز افزودن ترکیباتی جهت طعم بهتر قهوه و ... بر روی دانه های قهوه خود به عمل می آورد و سطح کیفیت قهوه خود را در دنیا بالا برده است.
حقایقی درباره رشد دانه های قهوه برزیل
یکی از بهترین عملکردهای جالب تحقیقات برزیل به دنیای قهوه، انواع گونههای گیاهی جدید قهوه است - برخی از ترکیبات به صورت جهش یافته و بخضی در آزمایشگاه کشت میشوند ، که برای شرایط آب و هوایی خاص در نظر گرفته شده اند.
نوآوری دیگر، روش پردازش «طبیعی خمیر» است. این دانه های قهوه خمیر میشوند،البته با موسیلاژ میوهای یا همان بوست دانه قهوه که هنوز به دانه چسبیده است، خشک میشوند و مرحله تخمیر معمولی را نادیده گرفته می شود. این عملکرد منجر به اسیدیته ترد مانند قهوه فرآوری شده شسته شده، بدن سنگین و شیرینی مانند قهوه فرآوری شده طبیعی بدست آید.
دلیل اینکه برزیل در تمام مسابقات طعم دلبذیر قهوه برنده میشود هم استفاده از این عملکرد برای دم آوری بوده است که لوبیاهایی که امتیاز بالایی را کسب کردند به صورت بالب طبیعی بردازش می شوند که طعمی در حد وسط عالی بین این دو طعم میباشد.
در برزیل حدود 50 تا 60 میلیون کیسه قهوه هر سال کشت می شود (80 درصد آن عربیکا است) 30 درصدآنرا عرضه جهانی تشکیل می دهد،تقریبا 20 میلیون از این کیسه ها در خود این کشور باقی می مانند. می توان گفت 98 درصد از خانواده های بومی ومحلی برزیلی قهوه می نوشند، بنابراین جای تعجب نیست که برزیل در دهه 2010 از ایالات متحده نیز به عنوان مصرف کننده شماره 1 قهوه بیشی گرفت.
طعم قهوه برزیلی
برزیل به دلیل داشتن جغرافیای متنوع طعم قهوهمتنوعی نیز دارد. دانههای روبوستا در علفزارها رشد میکنند، و نتهای ملایم خاکی و تلخی ناخوشاینددارند. در ارتفاعات، قهوه عربیکا را با طعم و شیرینی لطیف تر، قهوه هایی با نت های گلی و میوه ای ، قهوه هایی با طعم های پیچیده یافت می کنید. در قهوه تخصصی برزیلی میتوان طعمهایی متفاوت از تند، آجیلی، شیرین وکم چرب را که باعث طعمی با فونداسیون عالی میشود را یافت.
بسیاری از دانه های قهوه برزیلی بدنی سبک تر،طعم اسیدی ملایم ، طعمی بیچیده با نتهای لیمو، شراب سفید و انواع گلها و ادویه ها را دارند.
با این حال، بسیاری از لوبیاهای برزیلی نیز وجود دارند که ارزش تک منشأ دارند. اینها اغلب بدنی سبک تر، شیرینی آبدار، طعم اسیدی ملایم و طعمی پیچیده با نت های لیمو، شراب سفید، گل ها و ادویه دارند.
پردازش دانه های قهوه برزیلی به روشهای طبیعی، عسل،خمیر طبیعی، شسته شده میباشد. مناطق رشد اصلی این دانه ها مناطق میناس گرایس، باهیا،اسپریتو سانتو، سائوپائولو و برداشت این محصول از آوریل تا سبتامبر میباشد.
مشخصات دانه وطعم دانه های قهوه برزیلی
دو نوع قهوه باکیفیت دربرزیل کشت میشوددانه های قهوه عربیکا و روبوستا. دانه های عربیکا به طور کلی طعم شیرین و ملایم تری دارند. دانهها دارای تنهایی از میوه، شکر، میوه و انواع توتها هستند، از طرفی ، روبوستا غلیظتر، مغزی و تلخ تر است. بیشتر طرفداران قهوه، عربیکا را به دلیل طعم نرم تر و پیچیده تر آن ترجیح می دهند.
قهوه برزیلی طعمی متمایز تر تا انواع قهوه ها در نوع خود دارد ، به ویژه اسیدیته پایین، بدن صاف و شیرین . اغلب دارای نوتهایی از شکلات، کارامل یا نوت های کمی آجیلی است . در هر صورت ، مشخصات طعم دقیق دانههای قهوه برزیلی به نوع گیلاس (میوهی دانهی قهوه پس از خشک شدن ) بستگی دارد. تعدادی از انواع دانههای قهوه موجود در برزیل و طعمهای متمایز آن شامل :
کاتوای : گیلاس قرمز و یا زرد است که رسیده ترین و شیرین ترین هستند.
موندو نوو : لوبیای سنگینتر، با اسیدیته کم و نتهای شیرین.
اوباتا :طعم ملایمتر و نوتهایی از رنگهای گلی و عسلی است که طی فرآیند خشک کردن طبیعی به دست میآیند. .
ایکاتو : که با دانه های روبوستا ترکیب شده است و به خاطر طعم های کاکائویی و مالت که فوق العاده متمایز هستند، شناخته شده است.
منطقه ای که دانه ها در آن کشت و رشد می کنند نیز می تواند بر طعم منحصر به فرد قهوه برزیل تأثیر بگذارد. بعضی از مناطق ،قهوه سنگین، متوسط با نت های شیرین تولید می کنند، در بعضی مناطق دیگر دانه هایی با طعم های میوه ای با کمی ادویه هستند. فرآیند روست کردن دانه های قهوه جهت بدست آوردن قهوه نیز تاثیر به سزایی دارد.
تولید قهوه در ویتنام
از اوایل قرن بیستم منبع اصلی درآمد برای ویتنام تولید قهوه بوده است. اولین بار قهوه در ویتنام توسط فرانسوی ها در سال 1857 به این کشور آورده شد، صنعت قهوه ویتنام از طریق سیستم کشت و زراعت توسعه یافت و به یک نیروی قدرتمند اقتصادی بزرگ در این کشور تبدیل شد. به طوریکه زندگی کشاورزان از بیر و جوان حتی همسر وفرزندان ویتنامی به این حرفه مشغول بودند. پس از یک وقفه در طول جنگ ویتنام و بلافاصله با بشت سر گذاشتن یک رکود ، تولید قهوه یک بار دیگر بعداز اصلاحات اقتصادی افزایش بیدا کرد و تجارت در قهوه بعد از کشت برنج از نظر ارزش محصولات تجاری کشاورزی و محصول صادراتی در رتبه دوم قرار گرفت.
تاریخچه قهوه ویتنام
گفته شده گیاه قهوه برای اولین بار در سال 1857 توسط مبلغان ودلالان فرانسوی به ویتنام معرفی شد، اما اولین مزارع قهوه در سال 1888 در مناطق کوآنگ Ninh Bình و Quảng Bình در تونکین زیر کشت دانه های قهوه رفتند. .تولید قهوه بیشتر از نوع دانه های قهوه عربیکا بود.
تولید قهوه در اوایل قرن بیستم شدت بیشتری گرفت ، زیرا تولید قهوه به طور فزاینده ای به سمت مزارع تجاری تغییر یافت. در دهه 1920، فرانسویها مناطق تولید قهوه را در بخشهایی از ارتفاعات مرکزی، به دلیل وجود شرایط آب و هوایی مناسب گسترش دادند . بطور کلی تا سال 1930 هر سال 1500 تن قهوه برای صادرات در ویبتنام تولید می شد. و مقدار تولید قهوه تا سال 1940 به 2000 تن در سال افزایش یافت. اولین کارخانه قهوه فوری، Coronel Coffee Plant، در سال 1969 با ظرفیت تولید 80 تن در سال تاسیس شد وافزایش چشمگیر تجارت رو به رشدی رابرای این کشور رقم زد.
همکاری بین تولیدکنندگان، کشاورزان و دولت منجر به برندسازی قهوه های تمام شده و صادرات محصولها برای خرده فروشی شد.و در اواخر دهه 1970، اصلاحات اقتصادی و اجتماعی باعث کمبود نیروی کار در ارتفاعات مرکزی ویتنام شد و در نتیجه فرصتهایی را برای مهاجرت به این مناطق کمجمعیت در مناطق پست ایجاد کرد.
ویتنام | قهوه عربیکا و روبوستا در ویتنام
دومین تولید کننده بزرگ در جهان پس از برزیل کشور ویتنام است که 97 درصد از کل تولید قهوه ویتنام را قهوه روبوستا تشکیل داده است. کشاورزان قهوه در ویتنام از دهه 1980 گاهی رونق و گاهی رکود را تجربه کرده اند و این صنعت پرنوسان را تجربه کرده اند.
علیرغم نوسانات قیمت جهانی قهوه، کشورهای واردکننده همچنان قیمت ثابتی را پرداخت میکنند در حالی که کشاورزان قهوه از کشورهای صادرکننده محدوده قیمت روزانه را تجربه میکنند. بر اساس این الگو تولید قهوه در ویتنام به29/3 کیسه در سال 2017 رسید که 600 هزار کیسه بیشتر از تخمین USDA برای همان سال بود. تولید قهوه بیشتر و با کیفیت تر مستلزم مدیریت بهتر زمین کشاورزی، نرخ کاشت مجدد بالا، ذخیره سازی کار آمدتر میباشد.
زمانیکه قیمت جهانی قهوه در سال 2001 کاهش یافت، بسیاری از خانواده های کشاورز ان مجبور شدند وعده غذایی روزانه خود را کاهش دهند، خوراک کمتر داشته باشند، یا به کمک های غذایی مقامات دولتی متکی باشند. در حالی که رونق قهوه باعث می شد کودکان خانواده های با درآمد متوسط و یا کم به مدرسه بروند و حتی خانواده ها کالاهای خانگی مانند تلویزیون و اثاث منزل خریداری کنند، کاهش قیمت قهوه این مزایا را از خانواده ها سلب کرد.
کودکان مجبور به ترک مدرسه ها و خوداشتغالی شدند، کشاورزان برای امرار معاش مجبور بودند کار مزدی پیدا کنند. مدیریت ضعیف باعث میشود رونق قهوه افت کرده ، وقیمت قهوه کاهش یابد
نابرابریهای اجتماعی و شبکه های مهاجر همچنین تخریب محیط زیست از عواملی هستند که تجارت قهوه ویتنام را طی چند سال متمادی به رکود کشاند. کشاوذزانی بودند که به دلیل نداشتن نیروی کار کافی مجبور می شدند از خانواده های خود همسر وفرزندانشان کمک بگیرند و نبود دانش کافی برای کشت وبرداشت قهوه بالطبع کیفیت قهوه را پایین خواهد آورد. ونیز کشاورزانی هم بودند که تحت حمایت قرار میگرفتند و محصول باکیفیت تری ارائه داد ه و قطعا به کسب درآمد بهتری می رسیدند.
کشاورزان قهوه گاهی مجبور بودند از نیروی انسانی وسرمایه مالی کمک بگیرند والدین وهمسران مهاجران میتوانستند با استفاده از این زمینها برای حمایت از سرمایه گذاری کشاورزان در ارتفاعات وام بگیرند.
از نظر تاریخی، دولت ویتنام پس از استعمار فرانسه موفق شده بود میلیونها کشاورز در مناطق پست را به مناطقی که فرانسویها قبلاً شکست خورده بودند، به همکاری دعوت کند. در ابتدا با مقاومت اولیه کشاورزان همراه بود. کشاورزان و اقوام اغلب به مهاجران کمک میکردند تا در ازای کار مستقر شوند. حتی مزایایی هم برای انان در نظر گرفته می شد از جمله کمک به خانواده های آنان در بازگشت به خانه .این ترفند هم کمک و هم بهره وری متقابل محسوب می شد. میتوان آن را «مذاکره متقابل» در نظر گرفت .
تخریب محیط زیست از دیگر عوامل رکود قهوه در ویتنام بود .گسترش تولید قهوه در ارتفاعات مرکزی بیشتر اتفاق افتاد .گسترش مستمر تبدیل زمین های نامناسب جهت تولید قهوه منجر به جنگل زدایی چشمگیر و از بین رفتن تنوع زیستی شد .این روند منجر به بهره برداری ناپایدار از منابع سطحی و زیرزمینی شد، زیرا هدف دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر بود و خطرات زیست محیطی را به عنوان یک مورد ثانویه در نظر گرفته شد. استفاده شدید از کود و کشت گسترده نیز منجر به کاهش حاصلخیزی خاک و افزایش هجوم آفات شد. افزایش هزینه های نیروی کار ، پیری درختان، تغییرات آب و هوایی و رقابت برای منابع طبیعی، شرایط نامطلوبی را برای آنها ایجاد می کند.
گام هایی در جهت تولید پایدار قهوه ویتنام
در سال 2010، چارچوب جدید برای کشاورزی (NVA) تحت هدایت وزیر کشاورزی و توسعه روستایی ایجاد شد. هدف این استراتژی 10 ساله ارتقای بهره وری تولید، کیفیت محصول و رقابت کشاورزی پایدار و مهمتر دستیابی به امنیت غذایی ملی و رشد اقتصادی پایدار است. این چارچوب در نوامبر 2011 توسط دولت ویتنام در استراتژی ملی کشاورزی گنجانده شد.
این گروه کاری منجر به تأسیس هیئت هماهنگی قهوه (CCB) در سال 2013 شد. دیدگاه ایدئولوژیک تغییر کرد که منعکس کننده علاقه و مشارکت بیشتر دولت را باعث شد. یکی از ابتکارات به عمل آمده ، حمایت از کاشت مجدد قهوه ،از درختان پیر قهوه بود. و این بر اساس برآورد بانک جهانی در سال 2011 بود که در صورت کاهش تولید قهوه ویتنام بتوان از آنها بهره وری کرد .
از آنجایی که سرمایه گذاری بر کشت قهوه بلند مدت است و درختان قهوه در دراز مدت به بهره وری میرسند،کشاورزان خرده مالک ممکن است کاهش درآمد در طول دوره رشد درختان قهوه را تجربه کنند. این روند سه سال برای تولید و سه سال برای عملکرد کامل به طول می انجامد. به همین دلیل این راه حلهای تامین مالی بطور همزمان برای کاهش اثرات اجرا میشوند.
علیرغم این تلاش ها، سیاستها و ابتکارات با اجرای ضعیف و انتشار ضعیف اطلاعات ، باز به مشکل برخوردند. برای مثال، دولت برای کشاورزانی که شیوههای کشاورزی جدیدتری را برای کاهش آلودگی آب اتخاذ میکنند، مشوقهای نقدی ارائه داد ، اکثر آنها به دلیل عدم وجود جریمه در انجام این اقدامات کند بودند. برای متقاعد کردن یک راه حل اساسی باید بهبودهایی صورت گیردبه شیوه ای که انگیزه های اجتماعی و اخلاقی مورد توجه قرار گیرد. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه CCB و دولت توصیههای سیاستی ارائه شده توسط محققان مانند اولویتبندی تنوع محصول و شیوههای کشاورزی زیستمحیطی را جهت بهبود کیفیت قهوه در نظر گرفتهاند.
گواهینامه تجارت منصفانه قهوه
ایجاد طرحهای صدور گواهینامه در ویتنام نشاندهنده اوج سرمایهگذاریهای سرمایهداری در بازار است که میل دولت را برای نشان دادن هویت ویتنام ،در بازار جهانی تقویت میکند همچنین جریان درآمد حاصل از صادرات قهوه را حفظ میکند.
قهوه تجارت منصفانه ، مورد انتقاد قرار گرفته است که معتقدند "شرایط اجتماعی و زیست محیطی تولید و تجارت قهوه نتیجه تصمیماتی است که مصرف کنندگان از طریق "قدرت مصرف کننده" قهوه شان اتخاذ می کنند. دولت ویتنام این عملکرد را به عنوان یک رویکرد دو جانبه انجام میدهد: دفاع از قهوه به عنوان وسیله ای برای ایجاد اشتغال روستایی و نیز منبع درآمد دولتی در داخل کشور و ارز خارجی در سطح بین المللی و همچنین تبلیغ و ترویج قهوه به عنوان یک کالای صادراتی برای تشویق خصوصی یا نیمه خصوصی صورت گرفت.
در حالی که این تلاش ها به گسترش صنعت قهوه کمک شایانی کرد، نمی توان اثرات منفی اجتماعی و زیست محیطی این عملکرد را نادیده گرفت. حتی در این موقعیت نیز نباید ارزش بهرهوری و کارایی اقتصادی را در کاهش فقر دست کم گرفت، حتی اگر در تضاد روشهای پایدار زیستمحیطی باشد.
انتقاد اصلی از لفظ کلمه تجارت منصفانه این بود که تصاویری از فقر را بازتولید می کند که به این توهم دامن می زند که مصرف کنندگان مهمترین نقش را در کمک به این کشاورزان فقیر برای خروج از فقر و رسیدن به زندگی ای متعادل ایفا می کنند. که این قضیه برداشتی منفی گرایانه را در نظر اشخاص داشت.
در ایالات متحده، قهوه به سبک ویتنامی گاهی اوقات با قهوه دم شده با قهوه برشته فرانسوی با کاسنی اشتباه گرفته می شود. در اواخر قرن بیستم مهاجران ویتنامی به این ایالت آمدند و قهوه به سبک نیواورلئان را پذیرفتند زیرا قادر به تهیه قهوه ویتنامی نبودند. روست فرانسوی که در لوئیزیانا از نظر آسیاب نسبتاً درشت شبیه قهوه ویتنامی بود که باعث می شد آن را با قهوه ویتنامی اشتباه بگیرند.
قهوه ویتنام و روش دم آوری قهوه ویتنام
در ویتنام، یک فنجان قهوه اغلب با یک فنجان چای سرد یا گرم همراه است.ویتنامیها قهوه خود را در فیلترهای تک فنجانی فلزی به نام فین دم می آوردند.
قهوه ویتنامی دارای ویژگی هایی است که آن را از سایر قهوه ها و روش های دم کردن متمایز می کند.
در مناطق مختلف ویتنام ، گونه های مختلفی از قهوه، از جمله عربیکا، روبوستا/کنفورا، چاری (Coffea liberica)، با انواع عربیکا از جمله گاتیمور، و برخی با اصل و نسب بومی رشد می کنند. تولید کنندگان قهوه ویتنامی انواع مختلفی از دانه ها را برای ویژگی های طعمی مختلف و کاهش هزینه تولید مخلوط می کنند.
کافی شاپهای ویتنام قهوه را در وعده های تک فنجانی در فیلتر/ابجوسازی های تک فنجانی به نام فین تهیه می کنند. و قهوه در حالی که هنوز در حال دم شدن است کنار میز سرو می شود. استفاده از شیر تغلیظ شده شیرین شده به جای شیر تازه به دلیل در دسترس بودن و نگهداری راحت تر ،در آب و هوای گرمسیری بود. شیر تغلیظ شده به منظور شیرین کردن قهوه و خنثی کردن عطر و طعم غلیظ قهوه به کار می رود.
پایداری قهوه ویتنام
اکثر قهوههایی که در سراسر جهان کشت و برداشت میشوند، به شرایط بسیار خاصی از آب و هوا نیاز دارند تا محصول خوبی داشته باشند. انواع قهوه عربیکا در ارتفاعات بالا و آب و هوای گرمسیری کشت میشود. در حالیکه قهوه روبوستا در هر نقطه ای بین سطح دریا و ارتفاعات رشد میکند.
دانه های روبوستا به دلیل غلظت بالای کافئینی که دارد به عنوان حشره کش و محافظ طبیعی عمل می کند و به طور طبیعی در برابر بیماری ها و آفتها مقاوم تر هستند. درختان قهوه روبوستا بازدهی بالاتر در زمین های پست و کم ارتفاع را دارند. این باعث می شود روبوستا از نظر اکولوژیکی و اقتصادی کارآمدتر و کم هزینه تر باشد.
قهوه ویتنام طعمی خوشمزه دارد. هر کسی که قهوه ویتنام سرو کرده باشد به شما خواهد گفت که این قهوه چقدر لذیذ و دلچسب خواهد بود. و قهوه ای شبیه به آن وجود ندارد. آب و هوای ویتنام، ترکیب دانه ها و روش دم کردن فیلتر فین، قهوه سنتی ویتنامی باعث شده که قهوه این کشور از اکثر قهوه های سراسر جهان متمایز باشد. قهوه ویتنامی قوی و غلیظ با طعم های بسیار عمیق وبه همراه نوت های طعمی پیچیده است که می تواند به طور همزمان طعم خاکی ،خوش طعم ، شیرین، با طراوت باشد.
کلمبیا و قهوه های با کیفیت در سراسر دنیا
کلمبیا به عنوان یکی از کشورهای تولید کننده قهوه در جهان شهرت زیادی دارد. قهوه کلمبیا این شهرت را از کیفیت عالی فنجانهای قهوههایشان و استراتژیهای بازاریابی خلاقانه به دست آوردهاند.برای اولین بار قهوه حدود 300 سال پیش به کلمبیا آمد گفته میشود که اولین رونق تولید قهوه در کلمبیا زمانی بود که یک کشیش یسوعی پس از اعترافات خود از اعضای محلهاش خواست تا دانههای قهوه بکارند.
در قرن بیستم، قهوه تنها توسط چند زمین بزرگ معروف کشت می شد که به زودی در نتیجه یک بحران جهانی تغییر کرد. هنگامی که بازار مالی قهوه در سال 1929رکود اقتصادی را تجربه کرد، قیمت قهوه به شدت کاهش یافت. برای صرفه جویی در تولید قهوه، FNC حوض های خشک شده را خریداری کرد و آن را بین تعداد بیشماری از کشاورزان کوچک تقسیم کرد تا خود کشت شان را مدیریت کنند .
FNC از زمان تشکیل به اجرای استراتژی های جدید برای بهبود کیفیت فنجان قهوه ، بازده تولید و کشت محصول و معیشت کشاورزان قهوه ادامه داده است.آنها از قهوه برای حمایت از روند صلح تاریخی در کلمبیا استفاده می کنند. اتحادی از کشاورزان قهوه و متحدان بازار برای توسعه، آسانتر کردن و گسترش تجارت قهوه های قابل ردیابی از مناطق خشونت آمیز تاریخی در کلمبیا . مناطقی که روزگاری به دلیل جنگ داخلی و تجارت مواد مخدر از هم پاشیده شده بود، جوامع قهوهکار از کمکها و نهادهای کشاورزی استفاده میکنند و به دسترسی به بازارهای جهانی قهوه کمک میکنند تا به استقلال اقتصادی و آیندهای صلحآمیز کمک کنند.
کلمبیا به تولید دانه های قهوه عربیکا با بهترین کیفیت شهرت جهانی دارد. دانههای قهوه کلمبیایی در میان دوستداران قهوه محبوبیت دارد. دم کرده و برشته می شود تا به مصرف کنندگان قهوه ای با طعم دلچسب ارائه دهد.
قهوه کلمبیایی در اصل قهوه عربیکا است. در مقایسه با انواع دیگر دانه های قهوه از نظر کیفیت و طعم متفاوت است. به طور منحصر به فردی از درخت آن چیده و برشته می شوند و حسی سبک به آن ها می دهند.
مشخصات طعم متمایز دانه های قهوه کلمبیایی
طعم شیرین شکلاتی ،اسیدیته متوسط، عطری ملایم از ادویه ، شیرینی کاراملی با ته رنگ مغزی، سیب، انواع توت و طعم های میوه ای دیگر ، نت طعم اسیدی و شیرین ، نت طعم اسیدی و شیرین از انواع طعمهای بی نظیر قهوه کلمبیایی هستند که این دانه های قهوه را از دیگر قهوه ها متمایز کرده است.
یکی از عوامل مهمی که قهوه کلمبیایی را از انواع دیگر قهوه منحصر به فرد می کند، اسیدی بودن و طعم شیرین آن است. این یک ترکیب قهوه با طعم کمی شیرین است که اکثر طرفداران قهوه را به خود جذب میکند.
قهوه کلمبیایی با انواع طعمهای طلایی، سبک و ملایم شیرین با نت مرکباتی متفاوتی که دارد، ثابت میکند در مقایسه با انواع دیگر قهوه لوکس و کمیاب می باشد.
بدن متوسط غنی ،یکی دیگر از ویژگی هایی است که قهوه کلمبیایی را بسیار منحصر به فرد می کند قهوه ای رنگ طلایی، حبابدار، سبک و بدنه متوسط نسبت به سایر ترکیبات با کمی تلخی جزئی است.این ویژگی نه تنها آن را به یک انتخاب عالی برای اسپرسو بلکه برای گزینه های خامه ای مثل موکا، لاتس و کاپوچینو تبدیل میکند. همچنین برای قهوه سرد با بستنی یا خامه کامل مناسب است. طعم قهوه سبک و در عین حال معطر، آن را منحصر به فرد و مورد علاقه بسیاری از اشخاص در سراسر جهان می کند.
محبوبیت قهوه کلمبیا
کلمبیا فرآیند تولید قهوه خود را با استانداردهای بسیار بالا وبا کیفیت خاصی انجام می دهد. و نزدیک به صد سال است توسط فدراسیون تولیدکنندگان قهوه کلمبیا حمایت می شود . اکثر کشاورزان محصولات قهوه خود را به صورت دستی و با دقت برداشت می کنند و احتمال دارد از یک دستگاه خمیر زدایی استفاده کنند، که این فرآیند با پشتیبانی سازمان تکنولوژی کشاورزی صورت میگیرد. بقیه مراحل با دست انجام می شود. بازرسی دقیق روی آنها صورت میگیردتا بهترین کیفیت قهوه در دسترس شما قرار گیرد.
امروزه در سراسر دنیا دانه های قهوه متفاوتی کشت می شوند که هر کدام از آنها بر حسب ذائقه شخصی و متناسب با آب و هوای منطقه و نوع برداشت و زمین کشاورزی کشت شده ، همچنین نوع روست و سبک برشته شده و تهیه آن بر حسب سلیقه افراد متفاوت میباشد. کشورهای زیادی هستند که در طعم دهی و عطر و بوی محصول قهوه خود تلاشهای مستمر انجام میدهند تا برند اختصاصی بهترین قهوه جهانی را به خود اختصاص دهند که در بالا تنها به چند مورد برای آگاهی شما به آن اشاره شد.